Een taak van de Sportmasseur is het voorkomen van blessures en daar is Sportmassage een onderdeel van.
Sportmassage wordt toegepast op een gezonde sporter met als doel vermoeidheidsverschijnselen, die het gevolg zijn van lichamelijke inspanning, te verminderen.
De effecten van een Sportmassage zijn o.a. een verbeterde doorbloeding, spierstofwisseling en spierfunctie en een versnelde afvoer van afvalstoffen waardoor een sneller herstel na belasting te verwachten is.
Daarnaast geeft het ook een psychische en lichamelijke ontspanning wat met het oog op herstel ook een positieve bijdrage op het lichaam zal hebben.
Sportmassage is altijd preventief, dus op een gezond lichaam, zonder blessures, en is door bovengenoemde effecten niet alleen voorbehouden aan sporters.
Bij een Sportmassage gaat het bijna altijd om een deelmassage en zelden om een totale lichaamsmassage.
Sportmassage kan ook toegepast worden vóór het sporten om de spieren te activeren voor de inspanning als onderdeel van de warming-up, echter nooit als vervanging hiervan. Een Sportmassage kan dus afhankelijk van het tijdstip ontspannend (sederend, herstelbevorderend) of stimulerend (preparatief) zijn.
Naast de massage zelf kunnen de volgende onderdelen aan bod komen:
- Anamnese (intake, vraaggesprek)
- Inspectie (lichaamshouding)
- Functieonderzoek (spieren, gewrichten, ligamenten)
- Behandelplan
E.e.a. conform de richtlijnen van het NGS.
Tevens heeft de Sportmasseur kennis van tapen/bandageren, blessurepreventie, verlenen van EHBSO en het geven van advies.